Fallhöjd
Nedan framgår att Svartån är indelad i tre egentliga delsträckor. Bergslagsdelen från källsjöar till Hörendesjön, Färnebo/Fläcksjöslätten från Hörnsjöfors till och med Hällsjön och Industridelen från Hällsjöns utlopp till Mälaren.
Bergslagsdelen faller ca 90m, slättdelen med ca 1 meter om man bortser från själva fallet vid Hörnsjöfors och industridelen ca 55 meter
Följande information är hämtat ur länsstyrelserapporten ”Nulägesbeskrivning för Svartåns vattensystem” 2021 Länsstyrelsen i Västmanlands län Diarienummer: 530-4536-2021:
”Svartåns huvudfåra är ca 89 km lång. Från källområdena till mynningen i Mälaren faller vattendraget omkring 150 m. Den största fallskillnaden i huvudfåran återfinns i de översta och därefter i de nedersta delarna. Figur 4 visar Svartån i höjdprofil (se nedan). Av figuren framgår vilka delar av vattendraget som har en större eller flackare lutning. Tabell 2 (se nedan) visar beräknad lutning för olika delar av huvudfåran. Av figurer och tabell framgår att sträckan mellan Hörendesjön och Hällsjön är flack, medan vattendragets lutning klassas som mellanlutande i de övre delarna och nedanför Hällsjön.”
Flöde
Kurvan nedan är hämtad ur samma rapport som ovan och visar storleken på delflödena från Hörendesjön och Prästhytteån i förhållande till flödet vi mynningen i Mälaren vid olika flödesmängder.
MLQ – Medelvärdet av varje års lägsta dygnsvattenföring. MQ – Medelvärdet av dygnsvattenföringen under hela perioden. MHQ – Medelvärdet av varje års högsta dygnsvattenföring. HQ2 – Högvattenföring med en återkomsttid av 2 år. HQ10 – Högvattenföring med en återkomsttid av 10 år. HQ50 – Högvattenföring med en återkomsttid av 50 år.